Friday, 15 October 2010

Sometime Cat Steven cross the road also

Lagu 'Father & Son' ciptaan Cat steven yang kemudiannya di nyanyikan oleh Ronan Keating.. hmm perasan tak semua music video saya upload mesti ada bertemakan gambar.. haha

video

Thursday, 14 October 2010

a lens, a camera & a life long commitment..

Saya ingin membuat pengakuan dan pengunguman buat semua.. sila tutup mata, kira sampai 10 baru buka mata dan baca cepat-cepat supaya dapat effect lebih surprise okay..

Pengakuan: 

1. sejak kebelakangan ni saya asyik post benda yang mengarut (padan muka kamu, kan saya dah cakap saya suka merapu).. sebenarnya saya tidak dapat post apa-apa benda berkaitan fotografi sebab sudah 7 bulan saya tak ada kamera..

2. saya suka makan sushi...
    boleh hentak-hentak kan kepala anda atau telan racun tikus kalau rasa ini tidak berkaitan

Pengunguman:

Cuma satu pengunguman dan ini sangat penting.. saya akan memulakan projek bagi portfolio baru dengan tema seperti tajuk di atas.. sesiapa yang belum melihat portfolio saya sebelum ni, sila rasa bersalah sekarang kerana saya telah membuatnya dengan bersungguh-sungguh tapi kamu mengabaikan saya.. sila klik sini untuk menghentikan rasa bersalah sebelum ia menghantui hidup anda selamanya..

Setelah sekian lama menyimpan impian dan berjimat cermat dengan memotong rambut sendiri sejak 3 tahun lepas (sy tak tipu okay.. kalau tak percaya semoga anda dapat balasan karma).. saya telah pun membeli lens pertama saya minggu lepas iaitu nikkor 35mm 1.8 dx. So far saya sangat suka lens ni dan sangat tidak menyesal se-sen pun  :)

Tapi buat masa ni saya masih belum ada kamera, saya cuma main pusing-pusing sambil tengok-tengok saja lens tu.. InsyaAllah duit simpanan selebihnya pula saya sudah niatkan untuk beli Nikon D7000 tak lama lagi

Oleh itu, projek ini berlandaskan proses pembuatan portfolio baru saya di mana semua gambar diambil menggunakan D7000 dan lens 35mm itu saja. Buat masa ini saya masih tidak bercadang untuk membeli lens lain kerana telah melebihi kuata budget kamera saya bagi tahun 2010-2012, tapi sekiranya ada rezeki lebih insyaAllah lens Tokina 12-24 akan menyusuli tahun depan. Semoga projek saya akan berjalan dengan lancar nanti.. Amin


Tips membeli kamera harga murah:

Bagi sesiapa yang ingin membeli kamera tetapi tidak tahu berapa harga yang paling murah boleh anda jumpa di pasaran.. saya sertakan tips untuk mengurangkan rasa kesal anda terbuka post ini.

Pertama, anda boleh cek harga kamera di web Nikon Malaysia dan menolak 10-15 % dari harga yang ditunjukkan bagi kamera baru, dan sehingga 30% bagi kamera yang lama.

Cara kedua pula ialah dengan cek harga termurah ditawarkan dalam web Lelong.com, biasanya boleh dapat di kedai dalam RM 50-200 lebih murah.

Sekiranya harga di kedai yang anda jumpa lebih mahal dari ini, cepat2 keluar kerana tidak berbaloi..  jangan lupa untuk pastikan warranty Nikon yang ditawarkan adalah dari Nikon Malaysia untuk mengelakkan terbeli Grey Item.

Cara terakhir adalah dengan meng-email saya dan insyaAllah saya boleh cadangkan harga yang berbaloi untuk anda beli. Selamat membeli :)

Wednesday, 15 September 2010

Nikon D7000 announced


the Canon 60D killer... Akhirnya penantian saya berbaloi.. Alhamdulillah

Spesification
- 16.2 Megapixel
- magnesium alloy body (dust & moisture proof)
- customizable 39 point AF (9 center cross-type sensors)
- ISO: 100-6,400 (25,600 on hi2)
- Full 1080p HD Movies with Full Time Autofocus
- 6 frame per second continuous shot
- 2,016 pixel RGB (3D color matrix) sensor
- Expeed 2 image processor
- Glass pentaprism view-finder (100% coverage, 9.4x magnification on 50mm)
- twin SD card slot
- AF fine tuning
- intervalometer

(sumber : nikonusa)

Monday, 6 September 2010

Sunday, 5 September 2010

Living in Miniature World

Experiment in progress, Sony Erricson K770i + kedaifoto = Coming Soon not very soon

miniature USM
miniature Queensba

gambar ni semua disebabkan gara-gara bosan tak ada nikon..

Thursday, 2 September 2010

Wednesday, 25 August 2010

senarai kebahagiaan yang terlewati

saya mungkin akan lebih bahagia jika saya:

1. dapat kembali macam diri saya 5 tahun lepas
2. dapat memenuhi cita-cita mak untuk ada anak bergelar doktor
3. tidak pernah berjumpa dengannya
4. tidak pernah hilang motivasi untuk belajar
5. tidak banyak mensia-siakan umur sejak 2 tahun lepas
6. tidak dibelenggu perasaan bersalah dan ragu-ragu
7. menemui jawapan dari persoalan yang menghantui saya selama ini
8. tidak perlu lagi menoleh kebelakang dalam setiap langkah hidup saya
9. dapat memulakan kehidupan baru yang penuh kesyukuran dan tanpa bayangan masa silam

tapi saya yakin,
saya pasti akan Bahagia..
dan saya tidak pernah akan menyesal lagi
jika apabila saat nyawa saya ditarik
saya dapat kembali dalam keadaan Allah meredhai saya..
saya akan bahagia di sana, amin..


Badiozaman bin Siti Halimah, 1986 -

Friday, 20 August 2010

BlackBerry Socks by DIGI

Hi DIGI, meet my sweet Kobi :)


Darn... I knew you would notice I faked it :(

I've tried okay, but its still look obvious without that sock..

I know its not BlackBerry but that's the only "black" I can afford. So if you do have a heart.. you know I deserve to be in your winning list..

Find out more detail on DIGI generous giveaway on here and here. Don't miss your chance okay..

Tuesday, 17 August 2010

Ada Apa Dengan Satang Besar?

siapa yang Tak suka laut, pantai dan pulau?
kalau ya, anda sememangnya mempunyai hidup yg membosankan

siapa yang sukakan laut, pantai dan pulau dengan kemudahan perlancongan?
kalau ya, anda seorang yang normal tetapi berada di blog yang salah.. sila google Pulau Tioman, Pulau Langkawi, Pulau Manukan, Pulau Tiga, Pulau Sipadan dan lain-lain untuk maklumat lanjut

siapa yang sukakan laut, pantai dan pulau tanpa manusia asing, tanpa hotel dan chalet-chalet, tanpa restoran, tanpa room servis, tanpa tandas mewah, tanpa tapak jalan, tanpa jeti, tanpa signboard, tanpa jet ski, tanpa banana boat, tanpa receptionist, tanpa resit, tanpa cenderahati?
Kalau ya, anda sememangnya pencinta alam sebenar.. anda semestinya akan sukakan Pulau Satang Besar yang terletak di bahagian Kuching Sarawak

Sarawak tidak memiliki banyak pulau seperti di Sabah, dan dua pulau utama di Sarawak telahpun dijadikan sebagai National Park, iaitu Taman Negara Talang-Satang. Untuk pergi ke Pulau Talang-Talang, anda haruslah menjadi penyelidik atau volenteer perkhidmatan dan mendapatkan permit kerana ianya tidak dibuka kepada pelancong.

Pulau Satang yang juga merupakan National Park pula hanya boleh dilewati melalui berurusan dengan Pak Abol, salah seorang ahli keluarga waris pulau berkenaan. Perjalanan mengambil masa sekitar 45 minit dan akan bertolak dari pengkalan bot Telaga Air

maklumat tambahan bagi peminat fotografi landscape - matahari akan terbit kira-kira 45' dari pantai menghadap ke laut arah Santubong pada sekitar jam 6.40 pagi untuk mengambil sunrise dan bersedia mengambil gambar sunset sekitar jam 5.30-6.45 petang di tempat sama untuk mendapatkan ton warna langit yang cantik

anggaran arah matahari terbit
arah matahari naik jam 6.54 am
arah matahari terbenam jam 7.08 pm

So jom kita menikmati keindahan Pulau Satang, dan seperti biasa gambar tidak diedit untuk memberikan gambaran sebenar kepada yang berminat bersesi fotografi di sana..

Pulau Satang besar - nampak macam penyu
pemandangan Satang kecil dari depan Satang besar
bahagian tepi Satang besar
South China Sea
belakang pulau, kena melalui cerunan batu curam untuk sampai ke sini - 18PG only
jalan ke belakang pulau
awan di sini memang cantik untuk fotographer yang minat HDR - gambar ni bukan HDR
okay saya tipu - ada satu sign board
bersantai bawah pokok kelapa
siap ada hammock lagi
ada rumah tetamu milik tuan tanah bagi pelawat
tapak penetasan penyu - kalau bertuah dapat main dengan anak penyu
pemandangan sekitar rumah tetamu

selain mandi-manda dan bersantai, antara aktiviti lain yang boleh dilakukan...

memancing tepi pantai - saya tak pernah dapat ikan kat sini
memancing dalam bot - yang ni selalu dapat ikan terutama bila Jigging
bermalam dalam bot bersama 2 abang saya - kami hampir melanggar bot nelayan lain masa nyenyak tidur kerana sauh perahu terlepas
barakuda hasil trolling
bermain layang-layang
panjat pokok kelapa dan minum sepuas-puasnya
menjiwangkan diri di tepi pantai
shopping ikan fresh terus dari bot nelayan yang singgah berlabuh

pada sebelah malam pula, aktiviti yang mesti dilakukan adalah...

BBQ - orang pelik je yang xbuat BBQ bila pergi pantai
semua makanan segar hasil tangkapan dari laut dan pantai satang
menanti kedatangan penyu hijau bertelur, biasanya sekitar jam 3-5 am. Selain penyu hijau terdapat juga penyu jenis hawksbill & olive ridley
Star gazing - saya tak pernah tengok tempat yang lebih cantik langit malamnya dari Satang
melepaskan anak penyu ke laut - AWAS, mungkin akan timbul niat untuk menculiknya
mamam penyu yang degil
akhir sekali tidur di pantai bagi yang tak suka duduk rumah - baru bangun pagi

selepas kulit menjadi hitam dan rambut serabai.. barulah anda boleh balik ke Telaga Air

jom balik, tapi kena tolak bot dulu
Mr.Crab mengucapkan Selamat Jalan...

so bagi sesiapa yang berminat atau ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut, bolehlah menghubungi saya untuk mendapatkan contact Pak Abol ya..

Pak abol yang macho

Monday, 16 August 2010

konvo dia

Tahniah buat wanie yang berkonvo minggu lepas.. semoga menjadi cikgu yang cemerlang di Nanga Merit mana-mana anda berada..

http://wanie-thepooh.blogspot.com/
bersama saya, Dayat, ustaz Zul & ustaz Maliki

juga tahniah buat Zaher yang berkonvo dengan penuh hadiah dalam tangan

bersama Sepul, Cik xdikenali, En.MSc, Zata & Al

konvo kami suatu ketika dahulu (ayat bujat)

bersama za8 dan ibunya